سی دی دریا
از سوی انجمن مهندسی مكانیك آمریكا؛

ربات ایرانی سورنا در جمع 10 ربات برتر سال 2020 قرار گرفت

ربات ایرانی سورنا در جمع 10 ربات برتر سال 2020 قرار گرفت

معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور اعلام نمود ربات سورنا در جمع ۱۰ ربات برتر سال ۲۰۲۰ قرار گرفت.



به گزارش سی دی دریا به نقل از معاونت علمی و فناوری، ربات ایران ساخت سورنا که نسل چهارم آن با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ساخته شد در بین ۱۰ ربات شاخص سال ۲۰۲۰ جای گرفت.
سورنا ۴ نسل چهارم ربات انسان نمای ایران است که ۲۳ آذرماه سال ۱۳۹۸ با حضور سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رونمایی گردید.
سورنا ۴ در سال ۱۳۹۸ توسط انجمن بین المللی مهندسان برق و الکترونیک (IEEE) مورد توجه رسانه ها قرار گرفت و اخیرا توسط انجمن مهندسین مکانیک آمریکا (ASME) از آن بعنوان یکی از ۱۰ ربات انسان نمای شاخص سال ۲۰۲۰ میلادی نام برده شده است.
۴ نسل موفق ربات ایران ساخت
نخستین ربات انسان نما سورنا در سال ۱۳۸۷ با ۸ درجه آزادی و نسل دوم آن در سال ۱۳۸۹ با ۲۲ درجه آزادی تحت حمایت انجمن مراکز تحقیق و توسعه صنایع و معادن ایران طراحی و ساخته شد.
در مقایسه با نسل سوم این ربات که ۳۱ درجه آزادی دارد و با حمایت سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در سال ۱۳۹۴ رونمایی شده است، ربات سورنا ۴ دارای ۴۳ درجه آزادی است. بهبود طراحی دست ربات، قابلیت گیرش اجسام مختلف با اشکال مختلف را فراهم نموده است.
ربات سورنا ۴ همینطور با طراحی بهینه سازه ربات، بومی سازی طراحی و ساخت عملگر و استفاده از فناوری چاپ سه بعدی، با قد ۱.۷ متر و وزن ۶۸ کیلوگرم نسبت به نسل قبل خود کاهش یافته و ربات را به بستری مناسب برای پژوهش های دانشگاهی تبدیل نموده است.
در حالی که سرعت متوسط ربات سورنا ۳ در هنگام راه رفتن برابر ۰.۳ کیلومتر بر ساعت است، ربات سورنا ۴ با کمک طراحی مسیر دینامیکی و کنترل کننده های برخط، از قابلیت راه رفتن متداوم با سرعت ۰.۷ کیلومتر بر ساعت برخوردار می باشد.
با استفاده از سنسورهای تماسی نوین ساخته شده در مرکز سیستم ها و فناوری های پیشرفته (CAST) دانشگاه تهران، ربات سورنا ۴ امکان راه رفتن بر روی سطوح ناهموار را علاوه بر سطوح صاف دارد.
برای بررسی و پیاده سازی حرکت های مختلف ربات همچون گرفتن اشیا، حرکت به جانب، عقبگرد، دور زدن، شوت زدن و بازیابی تعادل، از شبیه سازهای گزبو(Gazebo)، کورئونوید (Choreonoid) و متلب (MATLAB) استفاده شده است.
افزایش فرکانس حلقه کنترلی ربات نسل جدید به ۲۰۰ هرتز، امکان پیاده سازی کنترلرها و تخمین گرهای برخط بر روی ربات را فراهم نموده است. با کمک میان افزار سیستم عامل رباتیک (ROS)، امکان اجرای همزمان برنامه ها، پایش وضعیت ربات به صورت برخط و اجرای بلادرنگ الگوریتم ها برای ربات سورنا ۴ امکان پذیر شده است.
یکی از اهداف اصلی پروژه سورنا ۴، ساخت رباتی با قابلیت تعامل بیش تر با محیط اطراف و انسان بوده است. ربات جدید قابلیت تشخیص چهره انسان و شمارش آنها، تشخیص اشیا و یافتن موقعیت آنها، تشخیص حرکت انسان، تشخیص گفتار و پاسخ دادن به آنها را داراست.
همچنین با ترکیب حرکات تمام تنه ربات و هوش مصنوعی، ربات قابلیت گرفتن برخط اجسام، دنبال کردن چهره افراد و اشیا و تقلید حرکات انسان را دارد.
حمایت از توسعه فناوری ربات های انسان نما
این ربات ایران ساخت که در چارچوب طرح کلان ملی با هدف توسعه دانش و فناوری رباتیک با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و با مشارکت بیشتر از ۵۰ محقق در مرکز سیستم ها و فناوری های پیشرفته (CAST) دانشکده مکانیک دانشگاه تهران و شرکتهای دانش بنیان، زیر نظر دکتر عقیل یوسفی کما طراحی و ساخته شد.
توسعه فناوری رباتیک جزو اولویت های حمایتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است و در جهت همین سیاست ها ۹۰ درصد بودجه ساخت سورنا ۴ توسط معاونت علمی ریاست جمهوری تأمین شد.


منبع:

1400/02/21
22:04:12
0.0 / 5
856
تگهای خبر: سیستم عامل , فناوری , هوش مصنوعی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴
سی دس دریا