زمین در انحصار گرما شکسته شدن شمار بی سابقه نصاب های دمایی
سی دی دریا: یک تاریخ نگار اقلیم با اشاره به ثبت ۱۵ حدنصاب ملی جدید دمایی معتقد می باشد با آنکه پدیده ال نینو از ابتدای سال جاری کاهش یافته، وضعیت آب و هوا چندان بهتر نشده و هر روز باید منتظر نصاب های جدید با سرعت بیشتری نسبت به اواخر سال قبل باشیم.
به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی روزنامه انگلیسی گاردین، ماکسیملیانو هررا می گوید از آغاز سالجاری میلادی ۱۵ مورد حدنصاب ملی گرمایی شکسته شده است، در صورتی که هر روز شاهد ثبت نصاب های بیشتری هستیم.
وی که آرشیوی از حوادث شدید آب وهوایی جهان را ثبت می کند، اضافه کرد: افزون بر این ۱۳۰ مورد حد نصاب ملی ماهانه هم شکسته شده است و ده ها هزار مورد دمای بالای محلی در ایستگاه های هواشناسی نقاط مختلف از قطب جنوبی تا اقیانوس آرام جنوبی ثبت شده است.
هرررا تصریح کرد: دماهای قابل توجه و بی سابقه ای در شش ماهه اول سال به ثبت رسید که جای تعجب داشت. این میزان از رویدادهای شدید دمایی و گرمایی فراتر از آن است که پیش تر شنیده یا دیده شده است، هر چند همیشه محتمل بوده است. همینطور ماه های فوریه تا ژوئیه ۲۰۲۴ (بهمن ۱۴۰۲ تا خرداد ۱۴۰۳) گرم ترین روزهای سال بوده و بیشترین نصاب ها در اینروزها شکست شده است.
وی از این گرما بعنوان زنگ خطری یاد می کند و می گوید افزایش شدید دمایی که سال قبل تجربه شد ناشی از عوامل ترکیبی انسانی مانند سوزاندان سوخت های فسیلی، آتشسوزی های گسترده و پدیده طبیعی ال نینو بود؛ با این که ال نینو از ماه فوریه سالجاری کاسته شده است وضعیت آب و هوا چندان بهتر نشده است و در صورتی که پایان ال نینو دور از دسترس است، حد نصاب های جدید با سرعت بیشتری نسبت به اواخر سال ۲۰۲۳ ثبت می شوند.
شب ها هم خنک نمی شود
حد نصاب های جدید هر روز در سطح محلی ثبت می شود، برخی روزها، هزاران ایستگاه هواشناسی نصاب های جدیدی از حداکثر یا حداقل ماهانه را ثبت می کنند. مورد دوم بخصوص هشداردهنده است؛ چونکه دمای بالای شبانه به این مفهوم است که انسان ها و زیست بوم و طبیعت زمانی برای رهایی از گرمای شدید روز ندارند. برای مثال منطقه یویگان چین اواخر ژوئیه (اوایل تیر) دمای ۳۲ درجه سانتی گراد با شرجی بالا را در طول ساعات تاریکی شب ثبت نمود.
گستره جغرافیایی ثبت نصاب های ملی نسبت به گذشته خیره کننده است. بالاترین دما در شهر مکزیکوسیتی و منطقه تاپاخه این شهر روز ۲۰ ژوئن (۳۱ خرداد) با دمای ۵۲ درجه به ثبت رسید. همینطور در سوی دیگر کیهان و در قلمرو استرالیا جزایر کوکوس روز ۷ آوریل (۱۹ فروردین) برای سومین بار امسال بالاترین دمای این مناطق را با ۳۲.۸ درجه سانتیگراد ثبت نمود.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد سال قبل در مورد افزایش گرمایش زمین اخطار داد و اظهار داشت: آژیرها در تمام شاخصهای اصلی به صدا درامده اند، برخی نصاب های جدید نه تنها در بالای جدول قرار دارند، بلکه نصاب های جدیدی به وجود آورده اند که جداول و چارت های قبلی را کلا تغییر داده است.
آژانس نظارتی اتحادیه اروپا و سازمان جهانی هواشناسی هم در این مورد هشدارهایی داده اند و سازمان جهانی هواشناسی اعلام نمود دست کم ۱۰ کشور دمای بالای ۵۰ درجه را تابحال ثبت کرده اند.
کارلو بونتمپو مدیر اجرایی آژانس نظارتی اتحادیه اروپا به نام کوپرنیک هم در این مورد اظهار داشت: فعلاً پایانی برای دمای هوای بالا دیده نمی گردد، حتی اگر سلسله گرمایی شدید روزی و به دلیلی متوقف شود، ما باز عم شاهد افزایش دما به صورت کلی خواهیم بود. این امر اجتناب ناپذیر است مگر این که انتشار گازهای گلخانه ای در اتمسفر زمین و اقیانوس ها متوقف شود.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب